ZAJÍMAVOSTI‎ > ‎

DÝŃOVÁ POLÉVKA

Nevíte, co byste mohli připravit na podzim z dýně? Vyzkoušejte výbornou polévku z dýně Hokkaido. Je velmi rychlá a chutná. Pokud se použije méně tučnější smetana, plnotučné nebo polotučné mléko, nejedná se vůbec o kalorickou polévku. Pokud hubnout nechcete, klidně použijte i 30% smetanu.

Ingredience:


1 střední dýně Hokaido (cca 800 g)
3 lžíce olivového oleje nebo 2 lžíce másla, 2 stroužky česneku, 200 ml 12% smetany, 0,8 - 1 l zeleninového vývaru, sůl, pepř


Postup:

1. Dýni pořádně omyjeme (pokud chceme, můžeme ji oloupat, ale dýně Hokaido se nemusí loupat) a rozpůlíme na polovinu. Vydlabeme semínka, která můžeme usušit.

2. Dužninu dýně nakrájíme na kostky a rychle je osmažíme na rozpáleném oleji či másle. Poté přilijeme postupně zeleninový vývar, přidáme podle potřeby sůl a vaříme, dokud dýně nebude měkká.
3. Poté necháme trošku zchladnout a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme.
4. Do polévky přidáme prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme smetanu (téměř celou). Chvilku na sporáku polévku prohřejeme a můžeme servírovat.
5. Každou porci ještě ozdobíme lžící smetany a podáváme. Můžeme jíst 
s pečivem nebo krutony.

Energetická hodnota na jednu porci (bez pečiva): 1 060 kJ (252 kcal), bílkoviny: 5,1 g, sacharidy: 43 g, tuky: 12,5 g.

dýně hokaido

Dýně Hokaido

Dýně Hokaido (Hokkaido, Hokkaidó) je menší dýně nasládlé chuti a oranžové barvy. Dýně je sice menší (váží 0,5 kg až 2 kg), ale skrývá v sobě mnoho vitamínů a minerálních látek (např. vitamíny A, E a C a z minerálů draslík, hořčík či zinek).

Tato dýně je nápomocná při očistě organismu, onemocnění žaludku, sleziny a slinivky. Navíc je dýně vhodná při zácpě, nedostatečné tvorby mateřského mléka, při urologických potížích nebo je možné ji použít i v domácích maskách na pleť a ruce.

Dýně nemá moc kalorií, neobsahuje téměř žádné tuky; 100 g čerstvé dýně Hokaido má energii 281 kJ (67 kcal), z toho je 1,7 g bílkovin, 13,6 sacharidů a 0,5 g tuků. Je tedy, tak jako většina zeleniny, dietní.

Na rozdíl od ostatních dýní se Hokaido nemusí loupat. Stačí ji pořádně umýt, rozpůlit na polovinu a lžící vydlabat semínka, které je možné usušit. Dužnina se pak zpracuje podle toho, co z ní chcete připravit.

Kromě polévky si můžete připravit rizoto, koláč, kompot či buchtu.


Comments