Nevíte, co byste mohli připravit na podzim z dýně? Vyzkoušejte výbornou polévku z dýně Hokkaido. Je velmi rychlá a chutná. Pokud se použije méně tučnější smetana, plnotučné nebo polotučné mléko, nejedná se vůbec o kalorickou polévku. Pokud hubnout nechcete, klidně použijte i 30% smetanu. Ingredience:
Postup: 1. Dýni pořádně omyjeme (pokud chceme, můžeme ji oloupat, ale dýně Hokaido se nemusí loupat) a rozpůlíme na polovinu. Vydlabeme semínka, která můžeme usušit. 2. Dužninu dýně nakrájíme
na kostky a rychle je osmažíme na rozpáleném oleji či másle.
Poté přilijeme postupně zeleninový vývar, přidáme podle
potřeby sůl a vaříme, dokud dýně nebude měkká. Energetická hodnota na jednu porci (bez pečiva): 1 060 kJ (252 kcal), bílkoviny: 5,1 g, sacharidy: 43 g, tuky: 12,5 g. Dýně HokaidoDýně Hokaido (Hokkaido, Hokkaidó) je menší dýně nasládlé chuti a oranžové barvy. Dýně je sice menší (váží 0,5 kg až 2 kg), ale skrývá v sobě mnoho vitamínů a minerálních látek (např. vitamíny A, E a C a z minerálů draslík, hořčík či zinek). Tato dýně je nápomocná při očistě organismu, onemocnění žaludku, sleziny a slinivky. Navíc je dýně vhodná při zácpě, nedostatečné tvorby mateřského mléka, při urologických potížích nebo je možné ji použít i v domácích maskách na pleť a ruce. Dýně nemá moc kalorií, neobsahuje téměř žádné tuky; 100 g čerstvé dýně Hokaido má energii 281 kJ (67 kcal), z toho je 1,7 g bílkovin, 13,6 sacharidů a 0,5 g tuků. Je tedy, tak jako většina zeleniny, dietní. Na rozdíl od ostatních dýní se Hokaido nemusí loupat. Stačí ji pořádně umýt, rozpůlit na polovinu a lžící vydlabat semínka, které je možné usušit. Dužnina se pak zpracuje podle toho, co z ní chcete připravit. Kromě polévky si můžete připravit rizoto, koláč, kompot či buchtu. |
ZAJÍMAVOSTI >