Charakteristika šípků: Šípkový keř roste s oblibou tam, kde příroda bují a rostliny se vzájemně chrání. Proto je plný vitaminu C a lykopenu.
Léčivé účinky šípků:
Šípková marmeláda: přísady: 1000g šípků 500g želírovacího cukru
příprava: Šípky připravíme,(viz.ZPRACOVÁNÍ).Protlak necháme vychladnout,pak pečlivě promícháme s želírovacím cukrem a znovu 5minut povaříme.Nakonec naplníme do sklenic a dobře uzavřeme.
Zpracování: Sbíráme vyzrále,tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek.Šípky omyjeme studenou vodou,odstraníme zbytky kališních lístků a stonky,plody nařízneme a pečlivě odstraníme všechna semena.Číšky plodů vaříme v malém množství vody asi 15 minut,pak procedíme.Takto získaný šípkový protlak můžeme zpracovat na marmeládu,šťávy a dezerty.Používají se i do omáček ke zvěřině(srnčímu a kančímu masu). |
ZAJÍMAVOSTI >