ZAJÍMAVOSTI‎ > ‎

ŠÍPKY

            

Charakteristika šípků:

Šípkový keř roste s oblibou tam, kde příroda bují a rostliny se vzájemně chrání. Proto je plný vitaminu C a lykopenu.      

 

Léčivé účinky šípků:

  • preventivně působí proti infekcím a nachlazení
  • zpevňují cévy,pomáhají při bolestech žil a křečových žílách
  • pomáhají při krvácení dásní a parodontóze
  • zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem
  • pečují o dobré nervy a schopnost soustředění
  • stimulují libido a potenci   

   

Šípková marmeláda:

přísady:

1000g šípků

500g želírovacího cukru

 

příprava:

Šípky připravíme,(viz.ZPRACOVÁNÍ).Protlak necháme vychladnout,pak pečlivě promícháme s želírovacím cukrem a znovu 5minut povaříme.Nakonec naplníme do sklenic a dobře uzavřeme.

 

Zpracování: 

Sbíráme vyzrále,tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek.Šípky omyjeme studenou vodou,odstraníme zbytky kališních lístků a stonky,plody nařízneme a pečlivě odstraníme všechna semena.Číšky plodů vaříme v malém množství vody asi 15 minut,pak procedíme.Takto získaný šípkový protlak můžeme zpracovat na marmeládu,šťávy a dezerty.Používají se i do omáček ke zvěřině(srnčímu a

kančímu masu).